Most gondolja át, mit kell módosítani a cégben!

A kft-k  törzstőke emelésének elhalasztásáról szóló törvénymódosítás azt is tisztázta, mennyi illetékkel jár majd a dolog. Lássuk, mikor marad illetékmentes a kötelező módosítás, és mennyibe kerül, ha van más is.

Kikre nem vonatkozik a haladék

Fontos, hogy nem vonatkozik a haladék az olyan korlátolt felelősségű társaságokra, amelyek törzstőkéje eléri a 3 millió forintot, de a létesítő okiratuk (társasági szerződés, alapító okirat) nem felel meg az új Polgári Törvénykönyv rendelkezéseinek. Ennek az egyik leggyakoribb oka az, ha egy cég társasági szerződése a korábbi gazdasági társaságokról szóló törvény (Gt.) konkrét paragrafusára vonatkozó utalást tartalmaz. Ezek a cégeknek továbbra is a 2016. március 15-ig terjedő határidőben kötelesek gondoskodni arról, hogy létesítő okiratuk megfeleljen az új Polgári Törvénykönyvnek.

A most benyújtott módosítójavaslat szerint azok a kft.-k, amelynek a jegyzett tőkéje nem éri el a hárommillió forintot, “legkésőbb 2017. március 15-éig köteles a törzstőkéjét megemelni vagy átalakulni, egyesülni azzal, hogy a tőkeemelésről a Ptk. rendelkezéseinek alkalmazásával határozhat”. A döntésig a társaságnak a gazdasági társaságokról szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmaznia – derül ki az Országgyűlés honlapjára feltöltött törvényjavaslat szövegéből.

A törvénymódosításhoz benyújtott indoklás részletezi, a javaslat tulajdonképpen egy évvel meghosszabbítja a korlátolt felelősségű társaságok esetében a 3 milliós törzstőke megteremtésére vonatkozó 2016. március 15-ei határidőt, ugyanis – mint olvasható – “számos jelzés érkezett arra nézve, hogy a társaságok a Ptk. ezen előírásának nem tudnak időben eleget tenni”. Becslések szerint ugyanis még mindig százezer cég nem teljesítette ezt a kötelezettségét.

Az indoklásban hozzáteszik: így elválik egymástól azon korlátolt felelősségű társaságok Ptk.-hoz való igazításának határideje, amelyek törzstőkéje eléri a 3 milliót (ezek esetében marad a 2016. március 15-ei határidő), illetve a 3 milliós törzstőkét el nem érő társaságokra vonatkozó határidő (2017 . március 15.).

Nemcsak készpénzzel lehet megoldani a tőkeemelést
Nemcsak a tőke tényleges befizetésével lehet megoldani a március közepéig esedékes kötelező tőkeemelést, mutatjuk milyen más módozat lehetséges. De azonnal lépnie kell az érintett társaságoknak.

andzsu

A szerző többi irása itt:

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.