Szabadság kalkulátor és szabadság nyilvántartás 2016

A szabadság megállapítása és nyilvántartása

Minden munkáltatónak egyik legfontosabb feladata év elején, hogy megállapítsa, dolgozói részére mennyi szabadság jár. Ez azért fontos és minél előbb elvégzendő feladat, mert minden munkavállalónak a munkában töltött idő alapján jár a szabadság, amely alap- és pótszabadságból áll.

A megállapított éves szabadságot a munkavállalókkal írásban közölni kell.

A kötelezően járó szabadság napokat tehát minden évben, minden dolgozó részére ki kell számolni, mégpedig a munkában töltött napok arányában. Ez azt jelenti, hogy az év közbeni új belépőknek, illetve az év közben távozóknak nem jár teljes évi szabadság, hanem csak annak időarányos része.

A 2016. évre szóló szabadság kalkulátor és a 2016. évi szabadság nyilvántartás itt letölthető.

 

Az alapszabadság és a pótszabadság

A Munka Törvénykönyve szerint az alapszabadság mértéke 20 munkanap, amelyhez még a munkavállaló életkorától függő pótszabadság jár az alábbiak szerint:

Életév  25  28  31  33  35  37  39  40  43  45
Pótszabadság mértéke  1 nap 2 nap  3 nap  4 nap  5 nap  6 nap  7 nap  8 nap  9 nap  10 nap

 

Az életkor szerinti pótszabadság abban az évben jár először, amely évben az adott életkort a munkavállaló be fogja tölteni. Ezen kívül a munkavállalót a 16 évesnél fiatalabb gyermekei után is megilleti pótszabadság, 1 gyermek után 2 nap, 2 gyermek után 4 nap, kettőnél több gyermek esetén összesen 7 munkanap. A gyermekek után járó pótszabadság fogyatékos gyermekenként 2 munkanappal nő.

A jogszabály az apát is preferálja, amennyiben gyermeke születik, mert gyermeke születése esetén 5 munkanap, ikergyermek esetén pedig 7 munkanap pótszabadság jár részére. Ezeket a pótszabadság napokat kérésének megfelelő időpontban kell kiadni, legkésőbb a születést követő második hónap végéig.

A 18 év alatti munkavállalók részére évenként 5 munkanap pótszabadság jár, ugyancsak 5 munkanap pótszabadság jár a fogyatékossági támogatásra jogosult illetve a vakok személyi járadékára jogosult személy részére.

A pótszabadság számítása szempontjából is érvényes az arányosság, azaz ha a munkavállaló munkaviszonya év közben szűnik meg, részére a pótszabadságból is csak a munkaviszonyban eltöltött töredék évre jutó arányos rész jár. A számításnál figyelembe kell venni, hogy a fél napot elérő töredéknap egész munkanapnak számít.

 

A szabadság kiadása

A munkáltatók egyik fontos teendője – mint már említettük –  az adott évre járó szabadság napok évenkénti megállapítása és annak írásban való közlése a munkavállalók felé. Ezt év elején kell megtenni, vagy akkor amikor év közben a dolgozó felvételére sor kerül.

A szabadság napok kiadásáról pontos nyilvántartást kell vezetni, ezt a Munka Törvénykönyve szabályozza.

A 2016. évre szóló szabadság kalkulátor és a 2016. évi szabadság nyilvántartás itt letölthető.

andzsu

A szerző többi irása itt:

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.